Adaçayı beyni güçlendiriyor

Adaçayının hafıza üzerinde etkinliğini ortaya koyan pek çok çalışmada yağının dikkati artırdığı, hafızayı güçlendirdiği tespit edildi.

Adaçayının sağlığımız için yararlı bir bitki olduğu için özellikle soğuk algınlığından korunmak ve tedavisinde yardımcı olması bakımından yararlarından yeri geldikçe bahsederim. Adaçayının insan sağlığı için önemini yansıtması bakımından eski Yunan tıbbında yaygın olarak bilinen “Bahçesinde adaçayı yetişen neden ölsün ki?”  ifadesi son derece etkileyici. Birçok yararı arasında adaçayının beyin kapasitesini artırdığı, hafızayı güçlendirdiğini biliyor muydunuz?

Eski İngiliz bitkisel tedavi kitaplarında adaçayının beyin işlevleri ile ilgili dikkat çeken ifadeler yer alıyor. Herbalist John Gerard 1597 tarihli kitabında kitabında adaçayıyla ilgili şu ifade yer alıyor: “Adaçayı beyin için tek başına etkili olup sinirleri uyarır, hafızayı güçlendirir.” Bir başka İngiliz herbalist Nicholas Colpeper’in 1652’de yazdığı kitapta da benzer cümleler var: “Adaçayı hafızayı onarır, sinirleri uyarır.” Bu bilgi notlarından hareketle Londra Üniversitesi’nde birlikte çalıştığım arkadaşım Peter Houghton yaptığı deneysel çalışmayla (asetilkolin esteraz baskılayıcı) adaçayının beyin işlevleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu.

ÜLKEMİZDE 90 FARKLI ÇEŞİDİ VAR

Son yıllarda adaçayının hafıza üzerinde etkinliğini ortaya koyan ve insanlar üzerinde yürütülmüş çalışmalar da bulunuyor. Sağlıklı yaşlı gönüllülerde bir gruba tıbbi adaçayı uçucu yağı taşıyan kapsüller verilirken diğer grubun kapsüllerinde sadece ayçiçeği yağı (plasebo) bulunuyordu. Hafızayı güçlendirici etkinin değerlendirilmesi için uluslararası kabul edilen bilimsel yöntemlerle yapılan ölçümlerde adaçayı yağının dikkati artırdığı, beynin ani tepkisini hızlandırdığı, hafızayı belirgin bir şekilde güçlendirdiği tespit edilmiş. Bu bulgular daha sonra farklı tarihlerde yürütülen iki klinik uygulamayla da doğrulanmış.

2010’da yayımlanan bir başka çalışmada 135 sağlıklı yetişkin (sigara içmeyen) gruplara ayrılarak, bu defa tıbbi adaçayı uçucu yağı kapsül olarak ağızdan değil ‘koklatılarak’ uygulanmış. Boş ilaç grubu olarak ayrılanlara kokusuz bir sıvı koklatılırken bir gruba tıbbi adaçayı yağı (salvia officinalis), bir diğer gruba ise farklı bir adaçayı türünün uçucu yağı koklatılmış (tüylü adaçayı; salvia lavandulifolia).

Sonuçta tıbbi adaçayı yağı kokusunun hafıza kalitesini belirgin bir şekilde artırdığı, ikincil hafızayı güçlendirdiği ortaya çıkarılmış. Tüylü adaçayı yağının ise bu şekilde bir etkisi tespit edilememiş. Aslında tüylü adaçayı yağının içerisinde tam tersi yatıştırıcı etkili bileşenler (linalool) bulunuyor. Yani kullanılan adaçayının cinsi ve kalitesinin ne kadar önemli olduğu açıkça görülüyor. Ülkemizde 90 kadar adaçayı türü var ve bizde tıbbi adaçayı doğal olarak bulunmuyor ama yetiştiriliyor.

ÇAY ŞEKLİNDE TÜKETMEK DE FAYDALI

Aslında tıbbi adaçayı özütünün daha etkili olduğu görülüyor. 65-90 yaşları arasında 25 gönüllüye tek doz olarak standardize edilmiş adaçayı özütü verildikten sonra yapılan hafıza testinde belirgin bir gelişme gözlemlenmiş. Dikkatin ve çalışma hafızasının arttığı, ancak hafıza hızında bir gelişme sağlanamadığı bildiriliyor.

Burada bir uyarı yapmak yerinde olacak. Uçucu yağların çok fazla ve sık koklanması solunum sisteminde tahrişe bağlı olarak tahammülsüzlük yaratabilir. Bu nedenle bence kalitesine güvenilir bir marka tıbbi adaçayı satın alarak çay şeklinde tüketilmesi yararlı olacaktır
http://haber.stargazete.com/yazar/adacayi-beyni-guclendiriyor/yazi-710396

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir